Printati aceasta pagina

Ştiri

iun 23, 2017

Lansarea volumului ”Sfârşitul alchimiei” - 28 iunie, la BNR



Miercuri, 28 iunie 2017, Editura Comunicare.ro și Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA vă invită la lansarea volumului ”Sfârşitul alchimiei - Banii, băncile şi viitorul economiei mondiale”, de Mervyn King, Guvernator al Băncii Angliei în perioada 2003-2013.

Evenimentul va avea loc la Banca Națională a României (Intrarea Strada Doamnei, nr. 8)., începând cu ora 17 :00, cu participarea Guvernatorului BNR, dl. Mugur Isărescu.

Cuvânt de deschidere:

dl. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României.

Vor avea intervenții:

dl. Remus Pricopie, Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative;

dl. Paul Dobrescu, din partea Editurii Comunicare.ro;

dl. Daniel Dăianu, membru CA, Banca Națională a României;

dl. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului, Banca Națională a României;

dl. Valenn Lazea, economist șef, Banca Națională a României;

Moderator: dl. Adrian Vasilescu, consultant strategie, Banca Națională a României.

Evenimentul va avea loc miercuri, 28 iunie 2017, ora 17.00, la sediul Băncii Naționale a României, Sala Mitiță Constantinescu (Intrarea Strada Doamnei, nr. 8).

Accesul la BNR se face pe bază de listă, astfel că vă rugăm să confirmaţi participarea la eveniment până marti, 27 iunie 2017, ora 12:00, la Florența Toader, pe adresa [email protected] sau completând acest formular.

În volumul Sfârșitul alchimiei, fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, apelează la concepte noi și revoluționare pentru a răspunde la întrebarea principală: sunt banii şi sistemul bancar Călcâiul lui Ahile al economiei capitaliste moderne?

Ultimele două decenii au adus o creştere şi o stabilitate economică fără precedent, urmate de cea mai severă criză bancară pe care a cunoscut-o societatea industrializată. În mai puţin de un an, perioada care fusese privită ca o epocă a înţelepciunii era acum privită ca o epocă a nesăbuinţei. Brusc, încrederea s-a transformat în neîncredere.

Majoritatea relatărilor despre criză îşi canalizează atenţia asupra simptomelor acesteia, nu asupra cauzelor care au dus la instalarea ei. Totuşi, oricât de vii ar fi în memoria noastră, evenimentele asociate crizei recente nu reprezintă decât ultimele stadii dintr-un lung şir de crize financiare care au avut loc în răstimpul de când sistemul comercial actual a devenit piatra de temelie a capitalismului modern.

Sfârşitul alchimiei explică de ce, în esenţă, aceasta a fost şi rămâne nu o criză a sistemului bancar sau a politicii monetare, în ciuda greşelilor făcute în aceste privinţe, ci o criză de idei.

MERVYN KING a fost guvernator al Băncii Angliei între anii 2003–2013, iar în prezent este profesor de economie şi drept la New York University şi profesor de economie la London School of Economics. În 2013, lordul Mervyn King a fost numit pair pe viaţă, iar în 2014 regina Angliei i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului Jartierei, cea mai înaltă distincţie britanică.

 

Vezi toate ştirile